Objavte čaro sedacích súprav 3-2-1
Pridané: 06.12.2017 | 0 príspevkov
Túžite po modernej obývačke? Načerpajte zopár inšpirácií
Pridané: 04.09.2018 | 0 príspevkov
Obľúbená čierna kožená sedačka: Čím ju oživíte?
Pridané: 23.12.2016 | 0 príspevkov
Najväčšie mýty o kožených sedačkách
Pridané: 04.11.2016 | 0 príspevkov
Luxus v spálni a pohodlie v jednom: To sú kontinentálne postele
Pridané: 09.11.2016 | 0 príspevkov
Ako sa starať o kožené postele?
Pridané: 07.12.2016 | 1 príspevok
Ako si zariadiť obývačku?
Pridané: 06.08.2018 | 0 príspevkov
Ako vybrať správny matrac?
Pridané: 18.11.2016 | 0 príspevkov
Túžite po modernej obývačke? Načerpajte zopár inšpirácií
Pridané: 04.09.2018 | 0 príspevkov
Čarujte s priestorom: ako zariadiť malú spálňu
Pridané: 02.11.2018 | 0 príspevkov

Ako sa starať o kožené postele?

Kožené postele majú svojich milovníkov aj odporcov. Keďže ide o výrazný a svojský kus nábytku, nemusia sadnúť do každého priestoru. Správnou voľbou vzoru čalúnenia či farby kože dokážete urobiť zázraky. A aby vám vaša kožená posteľ slúžila dlhé roky rovnako krásna, naučíme vás, ako sa o ňu starať.


bigstock-Chic-tufted-leather-bed-in-con-44588629.jpg


Čalúnené postele na dva spôsoby

Čalúnené postele sa od tých klasických líšia najmä mäkkou penou, ktorá obaľuje ich konštrukciu. Vďaka tomu je napríklad čítanie kníh pred spaním pohodlnejšie – stačí sa oprieť o mäkké čelo a užívať si spoločnosť dobrej knihy. 
 
Čo sa týka materiálov čalúnenia, na výber máte dve možnosti – pevnú tkaninu alebo prírodnú kožu. Vybrať by ste si mali podľa zariadenia interiéru aj podľa toho, čo je pre vás príťažlivejšie. Kožené postele sú krásnym kusom nábytku, ktorý dokáže jednoducho doplniť zariadenie vašej spálne. Je to najmä vďaka širokým možnostiam farebného prevedenia kože - nemusí ísť len o klasickú čiernu, hnedú alebo bielu – ale prakticky o akýkoľvek odtieň podľa vzorkovníka farieb.


 r2d1151.jpg


Jednoduché čistenie koženej postele
 
Kožené postele sú spravidla drahšie ako klasické najmä kvôli použitému poťahovému materiálu čalúnenia. Vyššia cena je však opodstatnená aj pre ich životnosť – prírodná koža dokáže pri správnej starostlivosti vydržať aj o polovicu dlhšie ako koženka či látka.

Starostlivosť o koženú posteľ je sčasti jednoduchšia ako pri kožených sedačkách – keďže poťah sa aktívne nevyužíva (nesedí sa na ňom ani neleží), riziko ošúchania, poškodenia aj pošpinenia je, logicky, nižšie.
 
Platia však rovnaké pravidlá, ktoré sa začínajú už pri plánovaní kúpy.


Umiestnenie koženej postele by nemalo byť náhodné

Kožený nábytok sa nesmie ukladať blízko k zdroju tepla. V opačnom prípade hrozí jej vysychanie, lámanie a blednutie farebných pigmentov. Umiestnenie vašej novej postele naplánujte minimálne 50 – 60 centimetrov od radiátora. Ak máte v spálni krb, tak od neho ešte ďalej.


bigstock-Contemporary-spacious-white-be-94387691.jpg


Aj keď sa vám môže zdať neobvyklé vysávať posteľ, jej pravidelné očisťovanie od prachu je nutnou súčasťou pravidelnej starostlivosti. Vždy po vysávaní ju pretrite vlhkou bavlnenou handričkou a nechajte poriadne vyschnúť, kým si na ňu znova sadnete alebo ľahnete. 
 
Dôležité je tiež pravidelné vetranie v spálni kvôli vyrovnávaniu vlhkosti – vlhko totiž koži nerobí dobre. V horúcom období (ale aj mimo neho) sa vyhnite kontaktu koženej postele s akýmikoľvek textíliami náchylnými na púšťanie farbiva. Skvelým príkladom sú napríklad rifle. V blízkosti vašej postele by sa nemali nachádzať ani noviny.


Škvrny z koženej postele odstraňujte ihneď
 
Aj keď je nepravdepodobné, že by ste na kožený poťah postele vyliali kečup alebo kolový nápoj, či čosi iné, mali by ste vedieť, že akékoľvek škvrny je nutné odstraňovať ihneď. Koža je síce odolnejšia, čo znamená, že nečistotám trvá dlhšie dostať sa jej pod povrch ako textílii, no aj tak netreba túto dobu pokúšať.
 
Tekutiny najprv vysajte papierovým obrúskom a potom očistite špeciálnym čistiacim prípravkom na kožu. Podobne postupujte aj pri mazľavých škvrnách, tu vám však pri ich odstraňovaní poslúži hrana lyžičky, ktorou ich jemne zoškrabete. Pri sypkých nečistotách pomôže vysávač s jemnou kefkou.


Kozmetika na kožu od výrobcu
 
Aby ste si boli na 100 % istí, že prípravky na kožu sú vhodné pre váš typ koženého poťahu, kupujte ich výhradne od dodávateľa alebo výrobcu, ktorý vám posteľ predal. Ak by ste sa rozhodli pre kozmetiku od iného výrobcu, mali by ste si dbať najmä na to, aby bol prípravok určený na kožený nábytok. Vyhýbajte sa impregnačným a čistiacim prostriedkom na kožené oblečenie alebo topánky.
 
Vždy, keď si kúpite nový alebo neznámy produkt, otestujte ho na malom neviditeľnom kúsku poťahu. Len tak si budete istí, že s vašou posteľou reaguje pozitívne a nehrozí vám poškodenie celého poťahu.


Komentáre

Lukas / 24.09.2019 23:21:39

Mate v ponuke postel na hornom obrazku?

odpovedať
 

Pridať komentár

Meno: *

E-mail: *

Pridať komentár

Meno: *

E-mail: *
2011 © R2Design - všetky práva vyhradené
Obsah www stránky je možné používať len so súhlasom majiteľa stránky

webdesign © bart.sk