Objavte čaro sedacích súprav 3-2-1
Pridané: 06.12.2017 | 0 príspevkov
Túžite po modernej obývačke? Načerpajte zopár inšpirácií
Pridané: 04.09.2018 | 0 príspevkov
Obľúbená čierna kožená sedačka: Čím ju oživíte?
Pridané: 23.12.2016 | 0 príspevkov
Najväčšie mýty o kožených sedačkách
Pridané: 04.11.2016 | 0 príspevkov
Luxus v spálni a pohodlie v jednom: To sú kontinentálne postele
Pridané: 09.11.2016 | 0 príspevkov
Ako sa starať o kožené postele?
Pridané: 07.12.2016 | 1 príspevok
Túžite po modernej obývačke? Načerpajte zopár inšpirácií
Pridané: 04.09.2018 | 0 príspevkov
Čarujte s priestorom: ako zariadiť malú spálňu
Pridané: 02.11.2018 | 0 príspevkov
Luxusné sedačky päťkrát inak: Poznáte legendárne typy sedacieho nábytku?
Pridané: 16.12.2016 | 0 príspevkov
Ako zladiť farby v obývačke
Pridané: 02.11.2018 | 0 príspevkov

Tipy ako zútulniť spálňu

Aj keď patrí spálňa k tým miestnostiam, ktoré návštevníkom bežne neukazujete, jej zariaďovanie sa neoplatí podceňovať. Keďže je to miesto, kde začínate aj končíte každý deň, mali by ste v nej mať pocit pohodlia, bezpečia a pokoja. Ako si ju môžete zútulniť?

r2d1192.jpg

Aby ste doma mali ten pravý pocit domova, nemusíte minúť celý rodinný rozpočet na kompletnú premenu interiéru – stačí napríklad položiť k posteli huňatý koberec alebo zo spálne vypratať veci, ktoré v nej byť nemusia. Alebo sa môžete riadiť základnými praktickými zásadami od samotného začiatku zariaďovania.


1. Spálňa je na spanie

Možno si poviete, že ide o zrejmú vec, ktorú ani netreba spomínať. Faktom však je, že mnoho ľudí zabúda na to, že spálňa by mala slúžiť prioritne na spanie. Kľúčové je nerobiť z nej skladisko. To znamená žiadne zastrčené veci, ktoré využívate len sezónne (lyže, zimné topánky, nafukovačky atď.), a takisto ani doska na žehlenie, sušiak na bielizeň či nepekne vyzerajúci kôš na špinavé oblečenie.


Aby ste zo spálne vytvorili oázu pokoja, mali by ste sa vzdať aj televízora. Ak si myslíte, že bez neho nedokážete zaspať, vyskúšajte si pár dní pred spaním namiesto pozerania čítať knihu alebo si ľahnúť a usilovať sa vyprázdniť si hlavu. Takýmto spôsobom sa váš spánok zaručene zlepší a uvidíte, že zaspávať sa dá aj bez zvuku reklám.

bigstock-Cozy-Bedroom-In-Modern-Design-114217715.jpg


2. Matrac dodá spálni dušu, aj keď ho nevidno, posteľ definuje charakter miestnosti

Pre dobrý spánok je kvalitný matrac presne to, čo potrebujete. Oplatí sa doň investovať aj napriek tomu, že ho nevidno a neprispieva tak k celkovému vzhľadu a dojmu spálne. Najlepšie sú ortopedické matrace s viacerými zónami, ktoré vám poskytnú pohodlie a podporia váš zdravý spánok. Pri kúpe matraca dbajte na kvalitu materiálov, obzvlášť ak ste alergik.

Naozaj dobré matrace bývajú vyrobené buď z pamäťovej, studenej, alebo PUR peny, či z taštičkových pružín. Nezriedka sa využíva aj kombinácia týchto materiálov, aby sa zabezpečila dokonalá opora vášho tela. Matrac dodá vašej spálni dušu najmä preto, že sa vďaka jeho extra pohodliu budete tešiť na spánok a na chvíle strávené v posteli.


Dizajn samotnej postele je síce v tejto súvislosti len čerešničkou na torte, no pre celkový charakter spálne je veľmi dôležitý. Ak chcete vašu spálňu orientovať do určitého štýlu a začínate ju zariaďovať od začiatku, posteľ vyberte ako prvú. Do luxusnej spálne je ideálna celokožená čalúnená posteľ – pokiaľ chcete dojem exkluzívnosti ešte vyšperkovať, zvoľte kontinentálne postele, ktoré poznáte najmä z pobytov v hotelových izbách. Posteľ v škandinávskom štýle by mala byť z masívneho dreva, pre romantické duše sú zas ideálne kovové postele s rôznymi vzormi čela.

bigstock-Modern-bedroom-21412919.jpg


3. Kvalitná posteľná bielizeň, tapety a koberce

Posteľná bielizeň ide pri zútulňovaní spálne ruka v ruke s dizajnom postele. Ich vzhľad by sa nemal navzájom biť. To znamená, že ak chcete vytvoriť dojem luxusu, obliečky by mali byť jednoduché a z kvalitného materiálu. Vzorom sa vyhýbať nemusíte, len by nemali byť divoké alebo príliš výrazné. Ideálne sú kovové farby (zlato, striebro) a saténový vzhľad v decentných farbách (slonovinová, vínovočervená, kráľovská modrá atď.).

K romantike sa, naopak, hodia kvetinové vzory a pastelové farby, severský štýl zväčša kopíruje prírodné vzory, geometriu alebo je preň typické káro.

Tapety sú horúcim trendom, určite ich nezatracujte. Môžete ich napríklad nalepiť na centrálnu stenu za čelo postele alebo nimi vytapetujte celú miestnosť. Domácku atmosféru pohodlia zas pomôžu vyčariť koberčeky. Úplne stačí, ak dáte menšie koberce na obidve strany postele.


4. Premyslite si osvetlenie

Osvetlenie by nemalo byť rušivé – to je základ. V spálni dokonca nemusí byť ani luster, bodové osvetlenie, menšie lampičky na stenách alebo nočné lampy po oboch stranách postele postačia. Mimoriadne praktické je, ak je vypínač od osvetlenia nielen pri vchode, ale takisto aj pri posteli. Vďaka tomu si nebudete musieť pred spánkom potme hľadať cestu do postele.

Keď prerábate alebo staviate, je pre vás jednoduché naplánovať si jeden vypínač navyše. Ak sa však v blízkej dobe nechystáte sekať do stien, môžete si zaobstarať diaľkové ovládanie osvetlenia – prijímač zapojíte do obvodu k svetelnému zdroju alebo k vypínaču a prenosným ovládačom ho riadite.

Komentáre

K danému článku ešte nebol pridaný komentár.
Buďte prvý, kto pridá svoj komentár k článku.

Pridať komentár

Meno: *

E-mail: *

Pridať komentár

Meno: *

E-mail: *
2011 © R2Design - všetky práva vyhradené
Obsah www stránky je možné používať len so súhlasom majiteľa stránky

webdesign © bart.sk